,,Ezek a cigány gyerekek nagyon tudnak küzdeni"

A keleti megye háromban bajnoki címet szerző Roma SE Varsány újonnan létrehozott egyesületként ért fel a csúcsra.
 
 

,,Ezek a cigány gyerekek nagyon tudnak küzdeni"

A keleti megye háromban bajnoki címet szerző Roma SE Varsány újonnan létrehozott egyesületként ért fel a csúcsra.
 
 
 
 
 

,,Ezek a cigány gyerekek nagyon tudnak küzdeni"

A keleti megye háromban bajnoki címet szerző Roma SE Varsány újonnan létrehozott egyesületként ért fel a csúcsra.

A megye három keleti régiójának 2014/2015-ös szezonjának zárását követően a Roma SE Varsány játékosainak nyakába akaszthatták a csoport aranyérmeit. Még inkább megsüvegelendő teljesítményként könyvelhetjük el a csapat tettét, ha megemlítjük azt a tényt, hogy a gárda a pontvadászat előtt újonnan létrejött alakulatként vetette bele magát a bajnoki küzdelmekbe. A mögöttünk hagyott évadban bemutatott szereplés okán beszélgettünk az együttes edzőjével, Petrovics Ferenccel.

- Abszolút újonc együttesként zsebelték be a keleti megye három bajnoki címét. Kicsit elevenítsük fel a kezdeteket. Annak idején miért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy kifejezetten roma egyesületet?

- Igazság szerint rengeteg tehetséges roma, labdarúgást szerető fiatal van itt Varsányban - kezdte Petrovics Ferenc. Többen igazolt játékosok voltak azelőtt, de nem kaptak játéklehetőséget csapatukban, kiközösítve érezték magukat. Én már csaknem 20 éve foglalkozom labdarúgással, cigány kisebbségi önkormányzat tagja vagyok, így végül is adta magát, hogy létrehozzunk közösen egy egyesületet, ahol mindenki egyenlő bánásmódban részesül majd.

- Miképpen gondol vissza az idényre? Előzetesen számított ilyen szereplésre?

- Igen, azt kell mondjam, már az elején látszott, hogy úgymond kimagaslunk a mezőnyből. A játékosaim nagyon összetartóak, tudnak küzdeni, és nem utolsó sorban rendkívül tehetségesek. Azt hiszem, az 5. mérkőzés után már láttam, hogy nem lehet más a végjáték, csak a bajnokság megnyerése.

- Akadt olyan győzelem, amit kifejezetten értékesnek tart?

- Minden győzelem fontos volt, de azért kiemelném az Etes elleni kupamérkőzésünket. Azt gondolom, megleptük az ellenfelet, szép győzelmet arattunk. A végén még a játékvezetők közül is volt, aki megdicsért minket, nem számítottak arra, hogy ilyen teljesítményt tudunk nyújtani, ráadásul egy olyan csapat ellen, aki most – hozzánk hasonlóan – szintén szép eredménnyel zárt.

- Mi lehetett a siker titka?

- A siker titka egyértelműen az, hogy nagyon motiváltak vagyunk. Ezek a cigány gyerekek nagyon tudnak küzdeni, egymásért tűzbe mennének. Fontos számomra, hogy összetartó csapat legyünk, ne legyen széthúzás. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy nagyon tehetséges játékosaink vannak, úgymond, a vérükben van a foci. Másképpen nem is tudtunk volna újoncként rögtön feljutni. Erre egyébként nagyon büszkék is vagyunk. Nem utolsó sorban pedig, egy nagyon lelkes közönség biztat minket a mérkőzéseken. 100-150 néző mindig van, ez persze annak is köszönhető, hogy mi nem szedünk belépőt. Aki egy jó meccset akar látni, kijön, és „azzal fizet”, hogy buzdítja a fiainkat. Ez fantasztikus érzés.

- Kik azok a játékosok akiket külön is ki tudna emelni?

- Kökény Bélát, Baranyi Sanyit, Sárközi Ricsit, de igazából az egész csapat remek formát nyújtott. Büszke vagyok rájuk. És ahogy tartja a mondás, a jó közönség plusz egy főt jelent. Ez a mi esetünkben is igaz, én őket is kiemelném, megköszönve nekik a biztatást.

- Frissen létrejött "szűz" egyesületként milyen támogatókra számíthattak?

- Minket anyagiakkal senki nem támogat. Annak idején nyertünk egy pályázatot, abból kell fenntartanunk magunkat. Vannak, akik tárgyi eszközökkel támogatnak minket. Mezei Pista bácsi például mezekkel, labdákkal, ő mindig ott segít, ahol tud. Nagyon hálásak vagyunk neki ezért. Kaptam ígéreteket az elkövetkező szezonra is, hisz az ifi csapatunkat is „fel kell majd ruháznunk”. Szerencsére vannak kapcsolataim az MLSZ-nél is, Mészöly Kálmán bácsit személyesen ismerem, ő is segítséget ígért. Viszont annak nagyon örülnénk, ha a helyi vállalkozók, tehetősebb emberek is valamilyen formában támogatnának minket.

- Ugyan kicsit kényes kérdés, de annál érdekesebb lehet: a pályán érte önöket bármilyen jellegű megkülönböztetés?

- Sajnos volt erre is példa. Többször volt, hogy a játékvezető a másik csapathoz húzott, érezhetőek voltak az előítéletek. Mi az ilyen dolgokkal megpróbálunk nem foglalkozni. Az elején elmagyaráztam a játékosoknak, hogy ezeken túl kell lépnünk. Számítottam erre egyébként, de mi a pályán szeretnénk bizonyítani.

- A megye kettőbe kerülést követően milyen célokat tűztek ki maguk elé?

A cél egy osztállyal feljebb is egyértelműen egy dobogós hely megszerzése. Úgy gondolom, ez a realitás a csapat kvalitásait látva. Szerencsére összejön az ifi csapatunk is, szóval menetelünk előre, szépen lassan építkezünk.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.